Back to the main site

MTG Arena Installation wizard graphics and functional issues

Hi there, I’m new with Lutris and attempted to install MTG Arena as it’s in open beta. The game launched once (yesterday) but after that it’s all downhill and I was wondering if you have any advice.

Am using Solus OS.

Long story:
Ran the default script and even though the Arena install wizard’s main text was hard/impossible to read(white on light tan) it installed and after unchecking ‘use esync’ it launched okay and I played for a bit. After having shut it down and attempted to restart it it would not launch and Lutris provided:

Unable to read stat for process
All children gone
Exit with returncode 0

and no further info.

Have tried removing the game in Lutris, Lutris, the wine prefix it created, to reinstall Lutris and the game but the Install wizard, still with the fault graphics, says something and ends prematurely.

Lutris -d says this at the end of the wizard and then trying to launch the game:

0046:fixme:advapi:ParseStringSidToSid String constant not supported: L"CY"
0046:fixme:advapi:ParseStringSidToSid String constant not supported: L"IS"
0033:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({319dc449-ada5-50f7-428e-957db6791668}, 0x10023780, 0x10071b20, 0x10071b38) stub.
0033:fixme:ntdll:EtwEventSetInformation (deadbeef, 2, 0x10003109, 28) stub
0033:err:msi:custom_get_thread_return Invalid Return Code 1627
0063:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
0009:fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x32fe14 (nil)): stub
Waiting on children
All children gone
Exit with returncode 66
2019-07-26 09:25:51,117: The process has terminated with code 16896
2019-07-26 09:25:51,117: Management process looks dead already.
2019-07-26 09:25:51,117: Detaching logger
2019-07-26 09:25:51,681: Installer command: {‘task’: {‘name’: ‘winekill’, ‘prefix’: ‘$GAMEDIR’}}
2019-07-26 09:25:51,682: Install script uses Wine tkg-unity-4.1-x86_64
2019-07-26 09:25:51,686: Killing all wine processes: [’/home/to/.local/share/lutris/runners/wine/tkg-unity-4.1-x86_64/bin/wineserver’, ‘-k’]
2019-07-26 09:25:51,686: Wine prefix: /home/to/Games/magic-the-gathering-arena
2019-07-26 09:25:51,687: Wine arch: win32
2019-07-26 09:25:51,752: Waiting for wine processes to terminate
2019-07-26 09:25:51,753: Done waiting.
2019-07-26 09:25:51,770: Saving Magic: The Gathering - Arena (wine)
2019-07-26 09:25:51,771: Saving LutrisConfig(level=game, game_config_id=magic-the-gathering-arena-latest-1564125951, runner=wine) config to /home/to/.config/lutris/games/magic-the-gathering-arena-latest-1564125951.yml
2019-07-26 09:25:51,785: Updating game Magic: The Gathering - Arena (wine)
2019-07-26 09:25:51,853: Saved game entry magic-the-gathering-arena (1)
2019-07-26 09:25:51,855: No executable found at specified location /home/to/Games/magic-the-gathering-arena/drive_c/Program Files/Wizards of the Coast/MTGA/MtgaLauncher.exe

The MtgaLauncher.exe file does not appear anywhere in the filesystem, possibly because the install wizard ends prematurely.

It seems like this comes from the update yesterday. Have an up-to-date version, but without the mentioned patch.

When I want to start it now, I get the following log:

$ wine drive_c/Program\ Files/Wizards\ of\ the\ Coast/MTGA/MtgaLauncher.exe
000b:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
000b:fixme:winediag:start_process Wine Staging 4.12.1 is a testing version containing experimental patches.
000b:fixme:winediag:start_process Please mention your exact version when filing bug reports on winehq.org.
000f:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
000d:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
0014:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
0012:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
0012:err:winediag:xrandr12_init_modes Broken NVIDIA RandR detected, falling back to RandR 1.0. Please consider using the Nouveau driver instead.
001c:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
0021:fixme:thread:create_user_shared_data_thread Creating user shared data update thread.
000b:err:winediag:xrandr12_init_modes Broken NVIDIA RandR detected, falling back to RandR 1.0. Please consider using the Nouveau driver instead.
000d:err:winediag:xrandr12_init_modes Broken NVIDIA RandR detected, falling back to RandR 1.0. Please consider using the Nouveau driver instead.
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({319dc449-ada5-50f7-428e-957db6791668}, 0x10023780, 0x10071b20, 0x10071b38) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventSetInformation (deadbeef, 2, 0x10003109, 28) stub
0009:fixme:reg:GetEnabledXStateFeatures
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({319dc449-ada5-50f7-428e-957db6791668}, 0x931d60, 0xdd1048, 0xdd1060) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventSetInformation (deadbeef, 2, 0x76060d, 28) stub
0009:fixme:kernelbase:QuirkIsEnabled3 (0034F508, FFFFFFFF) stub!
0009:fixme:process:GetNumaHighestNodeNumber (0x34fc3c): semi-stub
0009:fixme:thread:SetThreadStackGuarantee (0x34fc2c): stub
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({e13c0d23-ccbc-4e12-931b-d9cc2eee27e4}, 0xa3b9f0, 0xdd10b8, 0xddcb50) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({763fd754-7086-4dfe-95eb-c01a46faf4ca}, 0xa3b9f0, 0xdd13c8, 0xdd1540) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({a669021c-c450-4609-a035-5af59af4df18}, 0xa3b9f0, 0xddb840, 0xddcb60) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({cc2bcbba-16b6-4cf3-8990-d74c2e8af500}, 0xa3b9f0, 0xdd1210, 0xdd1288) stub.
0009:fixme:wer:WerRegisterRuntimeExceptionModule (L"C:\windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\mscordacwks.dll", 0x750000) stub!
0009:fixme:reg:GetEnabledXStateFeatures
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Net.Http.WebRequest"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Net.Http"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Configuration"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Xml"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"INIFileParser"
0009:fixme:nls:LocaleNameToLCID unsupported flags 8000000
0009:fixme:nls:LCIDToLocaleName unsupported flags 8000000
0009:fixme:nls:get_dummy_preferred_ui_language (0x8 0x34cc5c (nil) 0x34cc58) returning a dummy value (current locale)
0009:fixme:nls:get_dummy_preferred_ui_language (0x8 0x34cc5c 0x14f8b0 0x34cc58) returning a dummy value (current locale)
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Configuration"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Security"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Core"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Numerics"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Core"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Xml"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Data.SqlXml"
0009:err:winediag:xrandr12_init_modes Broken NVIDIA RandR detected, falling back to RandR 1.0. Please consider using the Nouveau driver instead.
0009:fixme:bcrypt:BCryptGetFipsAlgorithmMode 0x34cf54 - semi-stub
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System"
0009:fixme:nls:GetFileMUIPath stub: 0x10, L"C:\windows\system32\tzres.dll", (null), 0x34f1a0, 0x1e6538, 0x34f1a4, 0x34f198
0009:fixme:nls:GetFileMUIPath stub: 0x10, L"C:\windows\system32\tzres.dll", (null), 0x34f1a0, 0x1e6538, 0x34f1a4, 0x34f198
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"PresentationFramework"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"WindowsBase"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Xaml"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"Accessibility"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"PresentationCore"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"UIAutomationTypes"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Windows.Input.Manipulations"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"UIAutomationProvider"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Deployment"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"ReachFramework"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"PresentationUI"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"System.Printing"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"WindowsBase"
0009:fixme:path:parse_url failed to parse L"PresentationCore"
0009:fixme:reg:GetEnabledXStateFeatures
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({e13b77a8-14b6-11de-8069-001b212b5009}, 0x56a28b0, 0x574d008, 0x5752960) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({8e9f5090-2d75-4d03-8a81-e5afbf85daf1}, 0x49505a6, (nil), 0x12d4cfc) stub.
0009:fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x34d4c0 (nil)): stub
0009:fixme:ras:RasEnumConnectionsW (00201D48,0034F05C,0034F060),stub!
0009:fixme:ras:RasEnumConnectionsW RAS support is not implemented! Configure program to use LAN connection/winsock instead!
0009:err:winsock:WSAIoctl -> SIO_ADDRESS_LIST_CHANGE request failed with status 0x2733
0009:err:winsock:WSAIoctl -> SIO_ADDRESS_LIST_CHANGE request failed with status 0x2733
0009:fixme:ras:RasConnectionNotificationW (FFFFFFFF,000001EC,0x00000003),stub!
0009:fixme:nls:LCMapStringEx unsupported lparam 1623a8
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({38ed3633-5e3f-5989-bf25-f0b1b3318c9b}, 0x495069e, (nil), 0x12f2e1c) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventSetInformation (deadbeef, 2, 0x12f2ddc, 53) stub
0009:fixme:combase:RoGetActivationFactory (L"Windows.Foundation.Diagnostics.AsyncCausalityTracer", {50850b26-267e-451b-a890-ab6a370245ee}, 0034E9D8): semi-stub
0009:err:combase:RoGetActivationFactory Failed to find library for L"Windows.Foundation.Diagnostics.AsyncCausalityTracer"
0009:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({2e5dba47-a3d2-4d16-8ee0-6671ffdcd7b5}, 0x49506c6, (nil), 0x12f4214) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventSetInformation (deadbeef, 2, 0x12f41e4, 40) stub
0031:fixme:sync:SetWaitableTimerEx (00000214, 05CDFEA0, 500, 00000000, 00000000, 00000000, 50) semi-stub
0030:fixme:winhttp:get_system_proxy_autoconfig_url no support on this platform
0030:fixme:winhttp:WinHttpDetectAutoProxyConfigUrl discovery via DHCP not supported
0030:fixme:winsock:convert_aiflag_w2u Unhandled windows AI_xxx flags 0x20000
0030:err:winsock:WSAIoctl -> SIO_ADDRESS_LIST_CHANGE request failed with status 0x2733
0030:err:winsock:WSAIoctl -> SIO_ADDRESS_LIST_CHANGE request failed with status 0x2733
0030:fixme:ntdll:EtwEventRegister ({6906e6e1-f9cd-5b3b-c846-27578fd8d69e}, 0x49506ee, (nil), 0x1304ef8) stub.
0030:fixme:ntdll:EtwEventSetInformation (deadbeef, 2, 0x1304ec0, 46) stub
0030:fixme:process:FlushProcessWriteBuffers : stub
002e:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
002e:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
002e:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
002e:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
002e:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.
0009:fixme:ntdll:EtwEventUnregister (deadbeef) stub.

AFAIK they changed the MtgaUpdater.exe to a new interface and maybe that’s the problem. Directly calling MtgaLauncher.exe also gives the following error message: https://i.imgur.com/wQeRck4.png

I don’t have a solution for this, but hopefully this helps for another one here who has an idea!

The problem seems to be in this line

0033:err:msi:custom_get_thread_return Invalid Return Code 1627

The return code leads to the threads not being able to join each other at the end of the installation as it seems, this was the error code before mine crashed as well.

What also changed is, that there is a new folder after a successful installation called “MTGALauncher” which then holds the launcher and some other files. Which will also lead to a broken link in the current script.

On install I get the following:
The executable at path /home/…/Games/magic-the-gathering-arena/drive_c/Program Files/Wizards of the Coast/MTGA/MtgaLauncher.exe can’t be found, please check the destination folder.
Some parts of the installation process may have not completed successfully.

There is no such file.

MTGALauncherInstall.log contains:
Début de l’action: 12:04:46: FatalError.

/home/…/Games/magic-the-gathering-arena/drive_c/users/…/Application Data/Wizards of the Coast/MTGA Launcher 0.2.99 contains only an empty install dir

Looks like it’s not only wine that is affected by the installer not working correctly. https://forums.mtgarena.com/forums/threads/58489 I tried to install it this way and at least it is now starting and is currently downloading the assets.

Update: After the assets downloaded the game works fine again.

1 Like

Hey, thanks for that. I wasn’t sure how you installed it and then ran the game with Lutris so I:
-Put the .msi file in the Arena wine prefix folder ~/Games/magic-the-gathering-arena
-Set the existing Arena runner to run this executable: this gave me a blue windows wine screen with the updater as pictured in the thread you linked to, and it ran from what I could see successfully.
-Set the existing Arena runner to run the new executable: ~/Games/magic-the-gathering-arena/drive_c/Program Files/Wizards of the Coast/MTGA/MTGA.exe
-(Removed esync and set it to run wine 4.5 again)

annd it starts, after rundl32 or so crashes twice. It even re-starts : ) It doesn’t stop for at least ten minutes without using the stop command in Lutris but if it works like this at least it works and I’m fairly happy!

You can download the latest installer script and need to change two things.

  1. Change the installer path to:

https://mtgarena.downloads.wizards.com/Live/Windows32/versions/1622.721726/MTGAInstaller_0.1.1622.721726.msi

  1. change the game exe to:

“drive_c/Program Files/Wizards of the Coast/MTGA/MTGA.exe”

Then you can install it with:

lutris -i /path/to/magic-the-gathering-arena-latest.json

2 Likes

I can confirm that the solution proposed by Brennholzverleih works.

Thank you!

Yes, thanks to Brenn for succinctly specifying the relevant steps as install script edits and to ZeroPointEnergy for finding the culprit!

Will someone make these edits to the hosted install script?

I made changes for the script, waiting for moderation approval.

2 Likes

Is there a publicly available fix yet? Is that what the above “changes for the script” is?

I suggested those changes to the script, they are not applied yet. I don’t know how long it takes and when they are approved. Manually changing the script works too, its only a few simple edits like I said above. If you follow these it will fix the installation.

The problem with modifying the installer this way is that it needs to be updated for every release, since the msi installer does not include the launcher/updater. Also, I’ve had problems trying to install the most recent update (0.1.1615.720204) via msi.

Hmm, updating with the latest msi from their forum thread worked for me. What was the problem you encountered?

Hi

I was facing a similar issue and was able to get over it with this solution provided by you. Thanks a lot for your help!!