Back to the main site

Final Fantasy XIV black screen and nvidia driver crash

I encountered the weirdest issue in this game.

After about 200 hours of nearly flawless working, I finally finished ARR. But since starting the Heavensward expansion I was stating to encounter black screens. I can’t be 100% sure yet, but I suspect it has something to do with the unlock of the upgrade to my main spell “Ruin III” (Summoner). I can pretty reliably trigger the crash when using that for a couple of minutes.

I get absolutely no log message from the game. The screen goes dark, the sound is still playing but otherwise the game seems to hang, as I don’t get any audio response when doing anything. But I’m still able to SSH into the box.

The only log entries I see are in dmesg, and they are:

[11303.224211] NVRM: GPU at PCI:0000:01:00: GPU-0b4cda80-07b2-13fb-9c08-f03bf0381c28
[11303.224213] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1ef6
[11311.534091] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=16, Head 00000000 Count 000b1ef7
[11319.853967] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=6226, Head 00000000 Count 000b1ef8
[11328.183850] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1ef9
[11336.503749] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1efa
[11344.813634] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1efb
[11353.133512] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1efc
[11361.463408] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1efd
[11369.783297] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1efe
[11378.093175] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1eff
[11386.413068] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1f00
[11394.732946] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1f01
[11403.062837] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1f02
[11411.372721] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1f03
[11419.692602] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1f04
[11428.022469] NVRM: Xid (PCI:0000:01:00): 16, pid=0, Head 00000000 Count 000b1f05
[11463.772567] nvidia-modeset: WARNING: GPU:0: Timeout while waiting for idle.
[11465.772637] nvidia-modeset: ERROR: GPU:0: Idling display engine timed out: 0x0000957d:0:0:428

I already wrote to the nvidia forums: Random black screen during FFXIV Heavensward gameplay - Linux - NVIDIA Developer Forums

But appart from someone who posted a list that says that XID 16 is “display engine timeout” and a “driver error” I got no response so far.

Now I could be completely misinterpreting the cause ans it’s simply my graphics card that is dying. Has anyone with a nvidia card encountered something similar or could check if they can trigger the bug as well?

Installed it in new prefix manually with newest wine and dxvk, never had this issue again. Hard to say what the Lutris version contains that causes this issue.